+351 910 477 877 / +31 103 810 791 / +351 233 421 277 info@catharinahamer.com

Mededogen
is geen luxe ….
Mededogen 
is noodzaak!

Mededogen

De afspraak was dat ik tussen de consulten mocht emailen over wat mij bezig hield. De eerste keer dat ik dat had gedaan terwijl ik teveel gedronken had schaamde ik me zo erg dat ik de email zonder terug te lezen had verwijderd.

Tijdens het volgende consult werd dit besproken en tot mijn verbazing zei ze dat het juist duidelijk maakte wat mij blokkeerde. De verbittering, woede, haat en pijn sprong eruit over gebeurtenissen in het verleden. Ze gaf mij terug: “Jij mag dat dus alleen maar voelen als je jezelf al aan het vernietigen bent met alcohol.”

De email kreeg ik terug en ik schrok van de negativiteit waarmee ik die geschreven had. Ik bleef emailen al dan niet onder invloed en op een dag kreeg ik een antwoord. Ze had alles verwijderd waarover ik al talloze malen had geschreven en alleen de laatste zin laten staan. Ik had voor het eerst geschreven: “Ik wil niet meer leven”. Haar antwoord was: “Waarom schrijf je mij dan nog?”

Mijn eerste reaktie was dat ik erg boos op haar was, Het duurde een week voordat het tot me doordrong dat ze gelijk had. Toen kon ik pas echt met mezelf aan de slag.

Ik leerde het begrip mededogen te hanteren. Het leverde mij op dat ik begrip voor mezelf kreeg en van daaruit ook voor anderen. Ik kon de alcohol laten staan omdat ik eindelijk alle gevoelens in mezelf kon toelaten. Het toegeven dat ik depressief was geweest en het leven niet meer had zien zitten was een bevrijding. Ik heb mijn verantwoording genomen en die van de ander bij de ander gelaten.

Na een paar maanden was haar energie weer terug en was zij bezig om haar leven tot een succes te maken.